top of page

EMDR Terapi Nedir?

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2022

EMDR’in ortaya çıkması, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başlamıştır. EMDR; “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” başharflerinin kısaltılmasıdır. Dilimize “Göze hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak çevrilir.


EMDR geleneksel terapi tekniklerine göre oldukça hızlı ve başarılı işlemektedir. Bunun sebebini bu gönderide anlatmaya çalışacağım.


Adaptif Bilgi İşleme Modeli'ne göre beynimiz fizyolojik temelli bir sistemle, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine ulaşan bilgiyi işleyip işlevsel hale getirmektedir. Duygu, düşünce, duyum, imge, ses, koku gibi bilgiler işlenip ilişkili anı ağlarına bağlanarak bütünleşmekte ve böylece o deneyimle ilgili öğrenme gerçekleşmektedir.


Anılar çok acı verici ve travmatik olduğunda veya bizi zayıf bir anımızda yakaladığında duyulan rahatsızlık o kadar yüksek olur ki, beynin bilgi işleme sistemi bozularak anıyı işlemekte yetersiz kalır. Akabinde ise; işlenmemiş anı geçmişte kalması gerekirken günümüzde kendi yansımalarını göstererek var olmaya devam eder.


EMDR ile olumsuz ve rahatsız edici anılar yeniden işlenerek yaşanan travmanın izi geçmişte kalır. Örneğin; eğer size bir köpek aniden saldırmışsa beyniniz o anıyı işlemekte yetersiz kalabilir. Akabinde ise; günümüzde her köpek gördüğünüzde size saldıracağını ön görüp reaksiyonlarınızı ona göre biçimlendirmeye başlarsınız. Fakat size saldıran köpek orijinal anınızdaki köpektir. EMDR işte bunun ayrımını yapmamıza yardımcı olur.


EMDR terapisinde, hipnozda olduğu gibi hasta trans halinde değildir, tamamen uyanıktır. Seanslar esnasında, danışan göz hareketleri, ses, titreşim veya kelebek kucaklaması gibi bilateral uyarım tekniklerinden biriyle beyninin sağ ve sol yarımküresi uyarılır. Hem yüz yüze hem de online terapilerde EMDR ekolünden faydalanılmaktadır.


Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) kurucu başkanı Emre Konuk, 1997 senesinde Türkiye'de travma psikolojisi ile ilgili eğitim eksikliğini gidermek amacıyla, travma tedavisinde kullanılan EMDR tekniğini Türkiye'de başlatmak üzere ilk adımı atan kişidir.


Ben EMDR 1.Düzey eğitim ve süpervizyon sürecimi Emre Konuk hocamın önderliğinde DBE’de tamamlayarak sertifikasyona hak kazandım. Yüz yüze ve online olarak seanslarımda EMDR ekolünden faydalanmaktayım. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.


Sevgiler,


Alara Candan Yağcı



8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page