Glutensiz beslenmek
🥐Glutenli beslenmenin fiziksel sağlığı etkilemesinin yanı sıra psikolojimizi de etkilediğini biliyor muydunuz?
Araştırmalar, glutenli beslenmenin kaygıyı ve depresyonu tetiklediğini gösteriyor.
Probiyotik gıdalar tüketmek
🥛Bağışıklık sistemimizin %80'inin bağırsaklarda bulunması ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin bağırsakta üretilmesi, probiyotiğin psikolojimiz üzerindeki etkisini gözler önüne koyuyor.
Probiyotik bakımından zengin gıdalar: Ev yoğurdu, kefir, turşu, ayran ve tarhana olarak sıralanabilir.
D vitamini takviyesi
☀️Yapılan araştırmalara göre; depresyon tedavisine cevap vermeyen kişilerin D vitamini seviyeleri incelendiğinde, D vitaminin seviyelerinin diğer kişilere kıyasla çok daha düşük olduğu bulunmuştur.
D vitamini emilimi en çok deri üzerinden yapıldığı için en büyük kaynağın güneş olduğu bilinmektedir. Ek olarak, kapalı ve karanlık yerlerde serotonin yani mutluluk hormonu azaldığından, kış aylarında depresyon oranı artmaktadır.
D vitamini açısından yüksek besinler ise; balık (özellikle ton balığı ve somon), yumurta sarısı, peynir ve mantar örnek olarak verilebilir.
Triptofan bakımından zengin gıdalar
🍫Triptofan, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin öncü maddesi olan bir aminoasittir. Triptofan bakımından zengin besinleri tüketmek bu sebeple vücuttaki serotonin seviyesini arttırmakta ve depresyon semptomlarının azalmasını sağlamaktadır.
Bitter çikolata, yumurta, soya, muz, fıstık ve balık içeriği triptofan bakımından zengin besinlere örnektir.
Yeşil çay tüketimi
☕️Araştırmalara göre, günde 3 bardak yeşil çay tüketen kişilerin içmeyen kişilere oranlar depresyon riskinin yarı yarıya düştüğü bulunmuştur.
Düzenli egzersiz
🤸🏼♀️Düzenli egzersiz yaptığımızda, vücudumuzda endorfin hormonunda artış başlar. Endorfin; vücudumuzun ağrıya ve acıya karşı ürettiği bir hormondur. Endorfin seviyesi arttığında, depresyon seviyesinde azalmalar görülür.
😴Bonus: Düzenli uyku uyumak depresyon tedavisinde önemli faktörlerden biridir. Melatonin hormonu sayesinde uyku uyuruz. Bu hormon ise; serotoninden salgılandığı için düzenli uyku uyumak depresyona iyi gelmektedir. Buradaki önemli nokta, aşırı uyumak da depresyon belirtilerinden biridir. Bu sebeple ortalama 7-8 saat uyku önerilmektedir.
Alara Candan Yağcı
Comments