top of page

Öz-Şefkat Nedir?

Çoğu zaman kendimize en büyük çelmeyi takan yine kendimiz olabiliyoruz. Kendimizin müttefiki mi olmak isteriz yoksa düşmanı mı? Kendimizle nasıl bir ilişkimiz var? İşte tam bu noktada, son dönemlerin en merak edilen konularından biri öz-şefkat. Bu paylaşımımızda öz-şefkatin tanımı, hakkında bilinen yanlışlar ve 3 tamamlayıcı parçayı açıklamak istedik.


Öz-şefkat; bir sorunla karşılaştığımızda, hata yaptığımızda veya işler yolunda gitmediğinde kendimize daha affedici, kabullenici, sevgi dolu tutum sergileyebilmektir. Kendi kendimize verdiğimiz destek olarak da tanımlanabilir.

Genellikle başkalarına karşı daha şefkatli olurken, kendimize daha acımasız davranabilmekteyiz. Öz-şefkatli olmak demek kendimize acımak veya zayıflık demek değil, aksine kendimizi fark edebilmek ve kabul edebilmek demektir.

Araştırmalar, öz-şefkat geliştiren kişilerin kendilerine duydukları saygının ve olaylarla baş etme becerilerinin daha yüksek olduğunu, depresyon oranlarının ise; daha düşük olduğunu göstermiştir.


Öz-şefkatin Tamamlayıcı Parçaları

  1. Öz-Nezaket

  2. Ortak İnsanlık Hissiyatı

  3. Bilinçli Farkındalık

(1) Öz-Nezaket: İncindiğimizde veya hata yaptığımızda kendimize anlayışlı ve nazik olma halidir. Öz-nezaketi geliştirmek için sevdiğiniz birinin kalbinin kırıldığını veya çok büyük bir hata yaptığını düşünün. Ona nasıl destek olurdunuz? Kendinize de tıpkı sevdiğinize davranacağınız gibi davranmaya çalışın.


(2) Ortak İnsanlık Hissiyatı: Duygusal olarak incindiğimizde, başımıza kötü bir olay geldiğinde genellikle "Neden ben?" sorusu akla gelir. Fakat bu soru bizi yalnızlaştırır. Diğer insanların acıdan uzak ve sorunsuz yaşadığını, sorunların ve acıların yalnızca bizi bulduğunu düşünmemizi sağlar.

Öz-şefkat ise; kişinin kendisindeki ve çevresindeki acıyı fark etme ve kabul etme istekliliği ile bu acıyı dindirme arzusudur.

(3) Bilinçli Farkındalık: Kendimize, yaşadıklarımıza ve acımıza şefkat gösterebilmek için, önce onları fark etmemiz gerekir. Bilinçli farkındalıkla yaşadığımız acıyı bastırmaya çalışmayız. Dertlerimizi başkalarının dertleriyle kıyaslayarak küçümsemeyiz. Bilinçli farkındalık şu anda nasıl hissettiğimizi sorar. Deneyimlediklerimizi, deneyimlediğimiz anda fark etmemizi sağlar. Bu farkındalık sayesinde ise; öz-şefkat geliştirerek bu deneyimlerimiz esnasında neye ihtiyacımız olduğunu kendimize sorarız.


Alara Candan Yağcı




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page