top of page

Çocuk Sahibi Olmaya Hazır Mısınız?

Mükemmel anne-baba diye bir kavram yoktur! Çocuk için önemli olan onu dünyaya getirdiği için mutlu anne-baba görmektir. Dolayısıyla ailenize yeni bir üye katılacağından, hem annenin hem de babanın ortak karar vermesi büyük önem taşır.
  • Duygularınızı fark edin. Korku ve endişeleriniz olabilir. Bu duygularınızın kaynağını anlamaya çalışın.

  • Bir çocuğun tüm gereksinimlerini karşılayıp karşılayamamak mı sizi endişelendiriyor?

  • Doğum anı mı sizi korkutuyor?

  • Anne adayı olduğunuzda, kariyerinize ara vermek zorunda olmak sizi belirsizliğe mi sürüklüyor?

  • Anne/baba olduğunuzda özgürlüğünüzün kısıtlanacağını mı düşünüyorsunuz?

  • Yoksa hamilelik süreciniz boyunca geçireceğiniz hem fiziksel hem de duygusal değişimler konusunda mı endişe duyuyorsunuz?

Böyle duygularınız olması oldukça olağandır. Eşinizle duygu paylaşamı yapabilirsiniz. Bu duyguları bastırdıkça akabinde suçluluk duygusu da kendini gösterebilir. İşte bu yüzden eşinizle karşılıklı olarak duygularınızı ve düşüncelerinizi paylaşmak çok önemlidir.


Araştırmalara göre evliliğini kurtarmak için çocuk sahibi olan ebeveynlerin sayısı oldukça fazla. Çocuk sahibi olmak sanılanın aksine evliliği kurtarmak için doğru yol değildir. Evlilikteki problemler çocuk sahibi olunduğunda ortadan kaybolmaz, aksine çiftlerin birbirinden daha fazla uzaklaşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla kendinize “Eşim çocuk sahibi olmam için doğru erkek/kadın mı?” diye sorabilirsiniz.


Çocuk sahibi olduğunuzda, en zor günler ilk günler gibi görülse de çocuk sahibi olmak istediğinizde kendinize çocuk yetiştirmenin ömürlük bir sorumluluk olduğunu hatırlatın.


Dipnot: Çocuk sahibi olduğunuzda, etraftan çok fazla kişisel deneyim hikayeleri/tavsiyeler duyabilirsiniz. İnsanların tecrübesine kulak vermenin yeni anne/babalara yardımı olduğu bir gerçek. Fakat başkalarının ebeveynlik tecrübeleri size kendinizi yetersiz ebeveynler olduğunuzu hissettirebilir. Unutmayın ki çocuğunuzun anne-babaları sizlersiniz! Çocuğunuz için en iyisini siz bilirsiniz!


Alara Candan Yağcı


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page