top of page

Ne Zaman Stresli Hissederseniz...

Stres, bedenimizin çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik reaksiyon olarak tanımlanabilir. Stresin hem zihnimizde (düşünceler, problem çözme stratejileri gibi) hem de bedenimizde (kalp çarpıntısı, terleme, sıkıntı, gerginlik, bayılacakmış gibi olma, uyuyamama gibi) yansımalarını görürüz. Uzun süreli stres de ise; stres belirtileri artar ve kronikleşebilir.

📒 Duygu Günlüğünü tutarken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:


a. Ne zaman .. (bir şey oldu) ...


b. Hissettim .... (fiziksel duyumlar)


c. ve hissettim ... (duyguların adı)


🫂Stres, hayatımızın bir parçasıdır. Stresle başa çıkabilmek, hem ruh hem fiziksel sağlığımız için çok önemli bir yer tutar. Yapılan araştırmalar, sosyal destek kaynağı bulunan kişilerin stres karşısında korunduğunu gösteriyor. Bu sebeple, stres altındayken, ailenizle, partnerinizle, güvendiğiniz bir dostunuzla konuşmanın, yaşadığınız stresle baş edebilmenizdeki rolü çok büyük.


💧Beynimizin yüzde 85'i sudur. Açlık ve susuzluğa dayanamamamızın sebebi beynimize bu durumlarda yakıt yani besin ve su gitmemesidir. Gün içerisinde gergin ve huzursuz olan kişiler yeterli su içmiyor olabilirler.


🛁 Özellikle de büyük şehirlerde yaşayanlar için gün içinde maruz kalınan elektromanyetik dalgaların stres üzerindeki etkisi çok büyük. Bu sebeple, her akşam duş almanın kişileri gün içinde maruz kaldıkları elektromanyetik dalgaların etkisinden kurtarıp, stres seviyelerini azalttığı görülüyor.


🧴Stresle başa çıkmada esansiyel yağlar kullanımının da önemi vurgulanıyor. Bu esansiyel yağlardan başlıcaları; lavanta (kan basıncını düşürmeye ve uykuya yardımcı), papatya (sakinleştirici), bergamot (tazelik ve enerji veren), narenciye (yatıştırıcı etkiye sahip, modunuzu yükseltici), sardinye (stres ve yorgunluğu alan) olarak sıralanabilir.


Alara Candan Yağcı

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page