Yanlış: Duygularımdan kurtulursam, problemlerimden de kurtulurum. Doğru: Duygularımdan kurtulmak çok mümkün değildir. Kurtulsam bile bu daha farklı problemlere yol açar.
Yanlış: Yaşadığım duygular asla geçmeyecek. Doğru: Yaşanılan en yoğun duyguların bile bir süresi vardır. Yanlış: Ben duygunun ta kendisiyim. (Örn: Çaresiz hissetmek) Doğru: Sen duygun değilsin. O sadece duygu. Sen duyguyu yaşıyorsun.
Duygularla ilgili bilinen temel yanlışları, duyguların hayatımızdaki önemini ve de duygularımızı düzenlemenin yollarını sizler için açıkladım.
Duyguların ortaya çıkmasının bir amacı vardır. Duygularımız; durumlar hakkında bilgi sağlayıp, eyleme geçişimizi motive eder.
Ayrıca yine duygularımız; biz kurmalarını istemesek bile, başkalarıyla iletişim kurarlar.
Duygular asla "doğru veya yanlış" değildir; doğru veya yanlış olabilecek şeyler bizim durumlar karşısındaki yorumlarımızdır. Duygular; onları sağlıklı, etkili yollarla yönetemediğimizde sorun ortaya çıkar; bu süreç duygu düzenleme bozukluğu olarak bilinir. Duygularımızı düzenlemenin ilk adımlarından biri duygularınızı tanımaktan ve doğru adlandırmaktan geçer. Akabinde ise; duygularımızı nasıl deneyimlediğimiz konusundaki farkındalığımız artar.
Duygularımızı fark edip tanımladığımız zaman onları yönetmeye daha yaklaşırız.
Sizde duygularınızı tanımlayamadığınızı hissettiğinizde ve duygusal olarak bir kayboluş yaşadığınızı düşündüğünüzde aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
1. Var olan duygunuzu tetikleyen olay neydi? Neye tepki veriyordun? Olabildiğince açıklayıcı olun.
2. Durumla ilgili düşünceleriniz nelerdi? Olanları nasıl yorumladınız? Yargıladığınızı, sonuca vardığınızı veya varsayımlar yaptığınızı fark ettiniz mi?
3. Bu sırada bedeniniz size nasıl bir reaksiyon verdi? Mesela bedeninizde gerginlik hissettiniz mi? Kalp atışınızda hızlanma oldu mu? Nefes alıp-vermeniz nasıldı? Gece rahat uyuyabildiniz mi?
4. Peki beden diliniz nasıldı? Duruşunuz, yüz ifadenizi tanımlayın. 5. Hangi dürtüleri fark ediyordunuz? Bağırmak mı yoksa bir şeyler atmak mı istediniz? Göz teması kurmama, içinde bulunduğunuz bir durumdan kaçınmak ya da kaçmak dürtüsü müydü?
6. Son olarak, eylemleriniz nelerdi? Yukarıda belirttiğiniz dürtülerden herhangi birine göre hareket ettiniz mi? Onun yerine başka bir şey mi yaptınız?
Alara Candan Yağcı
#psikolog #klinikpsikolog #istanbulpsikolog #istanbul #yüzyüzeterapi #onlineterapi #emotions #duygular #diyalektikdavranışterapisi #bdt #bilişseldavranışçıterapi #ddt #psikolojikdanışmanlık #klinikpsikoloji #duygudüzenleme #alaracandanyagci #iz
Comments